To ostatnio mój wielki powód do dumy. Piekę chleb! Razowy, na zakwasie :-) I on w dodatku smakuje wszystkim w rodzinie :-)
Wczoraj właśnie piekłam dwa bochenki dla teściów i ich znajomych i zachęcona ich pochwałami postanowiłam podzielić się publicznie moim przepisem :-)
PRZEPIS NA CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE
ZACZYN - Wieczorem do miski daję:
1-2 łyżki zakwasu żytniego
150 ml lekko ciepłej wody
150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
Wszystko mieszam łyżką, przykrywam ściereczką i odstawiam
Następnego dnia rano dodaję do zaczynu:
380 g mąki żytniej chlebowej typ 720
200 ml lekko ciepłej wody
2 łyżeczki soli
„paprochy”, czyli co mam w domu – pół szklanki płatków owsianych, siemienia lnianego, słonecznika, płatków 4 zbóż, otrębów, itp.
Wszystko miksuję i odkładam dwie łyżki tej masy do słoika – to będzie zakwas na następny chleb :-) Słoik wstawiam do lodówki. Zakwas można tak przechowywać około 1 tygodnia.
Resztę wykładam do podłużnej foremki (wysmarowanej oliwą i obsypanej otrębami), przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (może to trwać 2-6 godzin, aż ciasto wypełni foremkę)
Wyrośnięte ciasto wkładam do ZIMNEGO piekarnika, nastawiam na termoobieg, 230 stopni na 30 minut. W czasie tej pół godziny raz otwieram piekarnik i spryskuję ścianki piekarnika i sam chlebek zimną wodą – tak z pół szklanki, dzięki temu skórka chebka jest miękka i nie robi się z niej tzw. skorupa. Po 30 minutach zmniejszam temperaturę na 210 stopni i piekę jeszcze 25 minut. W ciągu tej drugiej części pieczenia powtarzam pryskanie ścianek piekarnika i chleba.
Wyjmuję, studzę i zajadamy! :-)
Jeśli ktoś chciałby z tego sposobu skorzystać - proszę bardzo.
Jest naprawdę przepyszny! :-)

Na prośbę Patti napiszę też, jak robię zakwas, gdy czasem zapomnę odłożyć ;-)
PRZEPIS NA ZAKWAS:
Produkcja zakwasu trwa 4 dni. Ważne jest przestrzeganie określonych odstępów czasowych!
Dzień 1
9.00 rano
1 szklanka mąki żytniej typ 720
1/2 szklanka lekko ciepłej wody
Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce (ja stawiam przy kominku)
Dzień 2
9.00 rano
1/2szklanki mikstury z dnia poprzedniego
1 szklanka mąki
1/2 szklanki lekko ciepłej wody
Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24 godz.
Dzień 3
9.00 rano
1/2szklanki mikstury z dnia poprzedniego
1 szklanka mąki
1/2 szklanki lekko ciepłej wody
Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godz.
Godz. 21.00
1/2szklanki mikstury z godz. 9.00
1 szklanka mąki
1/2 szklanki lekko ciepłej wody
Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godz.
Dzień 4
Godz. 9.00
1/2szklanki mikstury z dnia poprzedniego
1 szklanka mąki
½ szklanki lekko ciepłej wody
Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godz.
Godz. 21.00
1/2szklanki mikstury z godz. 9.00
1 szklanka mąki
1/2 szklanki lekko ciepłej wody
Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24 godz.
Piątego dnia wieczorem można z tego zakwasu zrobić zaczyn na chleb i postępować według przepisu:-)